מה היא המטרה של הפילטר?
פילטרים לאקווריום ובריכות ממלאים תפקיד מכריע בשמירה על סביבה מימית בריאה על ידי הסרת זיהומים פיזיים וכימיים מהמים. הפילטרים מגיעים במגוון רחב של צורות וגדלים, החל מפילטרים חיצוניים, פילטרים פנימיים, פילטר מפל, פילטר עליון, פילטר ספוג, תאים ביולוגיים, סאמפ ועוד.
רוב הפילטרים משתנים בהתאם לסוג האקווריום וייעודו. באקווריומים קטנים נמצא בעיקר פילטרים פנימיים חלשים יותר עם כוח שאיבה קטן או פילטר אשר נועד לחסוך מקום כמו פילטר עליון או פילטר מפל, אשר עושים את הסירקולציה והסינון מחוץ לנפח המים של האקווריום ומפנים יותר מקום לעיצוב ואכלוס. באקווריומים המאכלסים דגיגים ושרימפסיות הפילטר הנפוץ הינו פילטר ספוג על מנת לא לשאוב את הדגיגים והשרימפסים. באקווריומים בעלי נפחים גדולים יותר המכילים אוכלוסיות גדולות מספרית או פיזית, מומלצים פילטרים חיצוניים, פילטרים לבריכות, תאים ביולוגיים או סאמפ, אשר מכילים כמויות גדולות של מדיה וחומרי סינון השומרים על האקווריום יציב אקולוגית.
ישנם שלושה סוגים עיקריים של סינון הנפוצים בשימוש במסנני אקווריום:
סינון מכאני: סוג זה של סינון אחראי על הסרת פסולת פיזית, כגון מזון שלא נאכל, פסולת דגים, חומר צמחי וחלקיקים אחרים התלויים במים. סינון מכאני משתמש בדרך כלל בחומר מסנן ספוגי גס או בחומר בעל מבנה נקבובי המאפשר למים לעבור תוך לכידת חלקיקים גדולים יותר. אמצעי סינון מכניים נפוצים כוללים רפידות סינון ומסנני ספוג.
סינון כימי: סינון כימי מטרתו להסיר זיהומים מומסים, רעלים ותרכובות אורגניות שלא ניתן לסלק באמצעות סינון מכני. זה מושג על ידי שימוש באמצעי סינון מיוחדים המכילים פחם פעיל או חומרים סופחים כימיים אחרים. לפחם פעיל יש שטח פנים גדול ומבנה נקבובי, המאפשר לו לספוח מגוון רחב של מזהמים, כולל תרכובות אורגניות מומסות, ריחות ותרופות. מסנני אקווריום מסוימים משתמשים גם בשרף או בזאוליט כדי למקד חומרים ספציפיים כמו אמוניה או מתכות כבדות.
סינון ביולוגי: סינון ביולוגי חיוני לביסוס ושימור של מחזור חנקן יציב באקווריום. זה כרוך בצמיחה של מושבה בקטריאלית של חיידקים הממירים אמוניה מזיקה (שמיוצרת מפסולת דגים וחומר אורגני מתכלה) לניטריט וניטראט שהינם חומרים פחות רעילים ובסופו של דבר לחנקה, אותם אנו מסירים מהמים על ידי החלפות מים סדורות (מומלץ לקרוא את המאמר בנושא סייקל באקווריום כאן). חיידקים אלו מתמקמים על מדיית סינון עם שטח פנים גדול, כגון בידים, טבעות קרמיקה או פרלון. מחזור החנקן חיוני לשמירה על איכות המים ומניעת הרעלת אמוניה בדגים.
סינון UV: סינון נוסף שקיים בעיקר בבריכות נוי אך גם בפילטרים איכותיים נוספים הינו סינון על ידי מנורת אולטרה סגול, מנורה זו הנמצאת בפילטר מבטיחה מים צלולים על ידי חיסול אוכלוסיית האצות במים. יש לשים לב שמדובר באצות החיות במים עצמם ולא אצות אשר נדבקות לזכוכית, להן ניתן למצוא פתרונות נוספים כמו דגים "מנקים", ניקיון המיכל, תכשירים מסוימים וכו.
פילטר איכותי יבצע שילוב של סוגי סינון אלו ביחידה אחת, דבר המאפשר טיהור מים יעיל ומקיף יותר. חשוב לציין שדרישות הסינון הספציפיות עשויות להשתנות בהתאם לסוג וגודל האקווריום, למספר ולמיני הדגים ולעומס הביולוגי הכולל. החלפות מים ותחזוקה שוטפת בעזרת חומרים חיוניים כמו מנטרל כלור ובקטריות, וניטור באמצעות סטיקים לבדיקת ריכוז חומרים במים נחוצה על מנת להבטיח את ביצועיה האופטימליים של מערכת הסינון וכדי לשמור על בריאות הדגים וסביבה ביולוגית יציבה באקווריום שלכם. ניקיון המיכל בצורה הנכונה וניקיון מערכת הסינון בצורה נכונה, תוך שימוש בתכשירים הנחוצים במינונים הנכונים, יבטיחו לכם אקווריום יציב ומשגשג, ולכם נותר רק להנות.
לכל שאלה ניתן לפחות אלינו בהודעת ווצאפ או בטלפון- 050-491-1175. נשמח לעמוד לשירותכם, צוות ציקלידון.
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"