חיפוש
תפריט סגור
חזרה למאמרים

הצילו! למה המים שלי באקווריום ירוקים?!

אחד המראות הנפוצים איתם מתמודדים מגדלים ברחבי העולם הינם מים ירוקים, אצות וירוקת ברחבי האקווריום. אם המים שלנו באקווריום נראים ירוקים, רוב הסיכויים שזה נובע מגידול אצות מוגבר.

אצות הן קבוצה רחבה של אורגניזמים, יכולות להיות חד או רב תאיות, אשר רובן חיות במקורות מים ומקומות לחים, מנצלות את תנאי סביבתן ומשתמשות בקרני אור ומקורות אורגניים של חנקן ופוספט לביצוע פוטוסינתזה ובכך להתרבות ולשגשג.

 

 

אז למה זה קורה? ויותר חשוב- מה עושים?

במי האקווריום כפי שציינו קודם חיות אלפי אצות חד תאיות, חשוב לציין שמיקרו אורגניזמים אלו תמיד נמצאים במים, אך אנו מבחינים בהם בעת שגשוג וגדילה לא מבוקרת של אוכלוסיית האצות.

אצות אלו ניזונות מפסולת חנקתית (N) המופרשת על ידי הדגים (אמוניה, ניטריט וניטראט, דגים מתים שלא הוצאו מהמים וכו') וחומרי פסולת משאריות מזון שלא נאכל וקיימים במים כמו פוספאט P (זרחן). חומרים אלו עלולים להצטבר במים כאשר אנו לא מטפלים במים כראוי ולא מקד  ישים להם את תשומת הלב המספקת. חומרים אלו עלולים להצטבר במים עקב מספר סיבות עיקריות:

עודף חומרים מזינים והאכלת יתר- שאריות של דגים מתים המתפרקים במים ושאריות מזון מהאכלת יתר מתפרקים במים ומהווים מצע מזון מושלם לאצות חד תאיות. על כן מומלץ מאוד לעקוב אחרי אוכלוסיית הדגים, לבודד דגים חולים ולהוציא דגים מתים מהאקווריום ישר אם ישנם, גם מכיוון שדבר זה עלול לעודד הדבקה המונית במחלות וגם כיוון שאוכלוסיית האצות תשגשג.

 

 

מומלץ בנוסף להקפיד להאכיל את הדגים בכמות הנכונה, במזון איכותי ולא לבצע עודף האכלה, שכיום הינה אחת הסיבות המובילות לתמותה של דגים באקווריום וללכלוך המים, כמות ההאכלה משתנה בהתאם לסוג הדגים והשלב של האקווריום אך ככלל דגים הינם חיות שרעבות באופן תמידי, על כן גם אנו חושבים שהדגים רעבים כל עוד אינם רזים ונראים בריאים סימן שאנו עושים עבודה נכונה, ניתן לקרוא עוד על האכלה נכונה וכמויות האכלה כאן.

החלפות מים לא סדירות- בעת החלפת מים אנו מדללים את ריכוז החנקות (N) ותרכובות החנקן במים, ובכך גם תורמים לבריאות הדגים שלנו שחומרים אלו רעילים להם וגם מדללים מצע מזון עשיר לאצות. לכן חשוב מאוד להקפיד על החלפות מים סדירות של כ25-30 אחוז מנפח המיכל ועד 40-45 אחוז אם מדובר באקווריום צמחייה על מנת לדלל דשנים, פעם בשבוע (משתנה על פי עומס, סוג דגים, מחלות וטיפול בדגים וכו'). את החלפות המים מומלץ לבצע מהחלק התחתון של האקווריום באמצעות שואב רפש. יש לשים לב כי בשבוע בו ננקה פילטר לא נחליף מים לשבוע-שבועיים שאחריו. ניתן לקרוא עוד על מחזור החנקן באקווריום כאן.

תאורה עודפת- הפרמטר העיקרי בגדילת יתר של אוכלוסיית אצות הינו תאורת יתר. האצות (רובן) משתמשות בקרני האור בתהליך הפוטוסינתזה, האצות מנצלות את האנרגיה האצורה בגלי האור על מנת לבצע מניפולציות ושינויים בחומרים אורגניים וא-אורגניים וליצור לעצמם מקורות אנרגיה זמינים, זאת הן מבצעות באברונים מיוחדים בתאי האצה בשם תילקואידים (thylakoids) אשר נמצאים בתור הכלורופלסט של תאי האצה או כחלק עצמאי בבקטריות שונות כמו ציאנו בקטריה שהינה סוג של בקטריה אך נראית כמו אצה כחולה-ירוקה באקווריום. תאורה יתרה מגופי תאורה ו\או מתאורה טבעית ישירה (לדוגמה- האקווריום מול חלון גדול עם אור שמש ישיר) משמע פוטוסינתזה ללא בקרה והתרבות מהירה המובילה למושבת אצות משגשגת ומים ירוקים במהרה.

 

 

הפתרון כאן הינו יחסית פשוט ויש לשלבו עם הפתרונות שהוצעו מעלה, יש לכבות את התאורה באקווריום למספר ימים ולהסתפק בתאורה הטבעית, שאותה יש לווסת עם וילונות במקרה והיא חזקה או ישירה על האקווריום. באקווריום ביתי מומלץ לווסת את כמות התאורה לכ-5 שעות ביום, את התאורה מומלץ לכבות בלילה כשעולים לישון ולהדליק לקראת הערב כשחוזרים מהעבודה או מארחים ורוצים ליהנות מהיופי של האקווריום שלנו. באקווריומי צמחייה נעניק כ 6-12 שעות תאורה יומיות בהתאם לשלב של האקווריום שלנו.

דישון- באקווריומי צמחייה יש להימנע מעודף דישון ולדשן על פי הכמויות המומלצות על גבי האריזה של המוצר. באקווריומים אלו יש לדאוג לאוכלוסיית צמחים עשירה שלפחות כ20-30 אחוז ממנה צמחים מהירי גדילה על מנת לנצל את חומרי הדישון ולמנוע השתלטות של אצות על שטח המים.

תכשירים- ישנם תכשירים רבים אשר מטפלים בקיום אצות שונות במים, מאצות ההופכות את המים לירוקים ועד טווח אצות רחב כמו אצות חוטיות, זקן שחור וכו'. מומלץ להחזיק תכשירים כאלו ולהשתמש בהם על בסיס שבועי או לפי ההמלצה על מנת למנוע את התפרצות האצות מלכתחילה.

 

 

סינון לא הולם- אחת הסיבות הנפוצות הינה סינון לא הולם של מי האקווריום המובלים להצטברות של חומרי מזון אורגניים לאצות כמו שאריות דגים ושאריות מזון, סינון לא הולם יכול להוביל גם למים יחסית עומדים או מים בזרימה חלשה בהם לאצות קל יותר להתרבות. על כן יש לוודא שאנו משתמשים בפילטר מתאים בעל זרימה מספקת לגודל המיכל שלנו, המלצה שלנו- שכמות הליטר לשעה שהפילטר מסנן תהיה פי 6 מנפח המיכל, ל200 ליטר לדוגמה נעדיף פילטר של 1200 ליטר לשעה, עם חומרי מדיה וחומרי סינון איכותיים.

פתרון סינון נוסף הינו הוספת סינון כימי למים. הסינון הכימי הינו סינון אשר סופח אליו חומרים מומסים מהמים ו"מנקה" אותם מסוגי שונים של פוספטים, חנקות, צבענים וחומרים כימיים אחרים. חומרי סינון אלו בדרך כלל מוכרים כפחם פעיל לפילטר, הפחם הפעיל סופח בפילטר לתקופה של כמה חודשים בדרך כלל והינו חד פעמי ויש להחליפו על פי הוראות החנות או היצרן. חומרי ספיחה נוספים אף ניתנים למחזור כמו סוגים שונים של שרף פעיל וסופחי פוספטים מסוימים, אותם ניתן למחזר על פי הוראות חנות או יצרן על ידי השרייה במים חמים עם מלח גס ושטיפתם (לחזור על הפעולה כפעמיים שלוש) ולהחזירם אל הפילטר.

 

 

סינון UV- אחד הפתרונות המומלצים לבקרה באוכלוסיית האצות הינו הוספת סנן UV לאקווריום שלנו. סוג סינון זה משמיד את אוכלוסיית האצות המיקרוסקופיות ועוזר לנו לשלוט על כמות האצות גם כאשר אנו זקוקים לשעות תאורה רבות כמו באקווריומי צמחייה או בריכות דגים אשר חשופות לאור שמש תמידי. פתרון יחסית יקר אך יעיל ואיכותי, ללא תכשירים במים אשר יכולים להשפיע על הכימיה של המים ולשנות חומציות וקשיות המים. סינון זה ניתן לקנות כתוסף לפילטר חיצוני המתלבש על צינור הזריקה למים (OUT), כפילטר פנימי המוסיף פילטרציית UV, או כמנורה UV בפילטרים חיצוניים תואמים. מומלץ מאוד לאקווריומי צמחייה בהם ישנם דשנים במים ואחוזי תאורה גבוהים כך שקל לאבד שליטה על אוכלוסיית האצות.

ניקיון פיזי- במקרים של סוגי אצות שאינם מים ירוקים אלא אצות הנדבקות לזכוכית, אצות חוטיות, חומות וכו, בנוסף לפתרונות שהעלינו מומלץ להתחיל בניקיון פיזי עם סקרייפר או מגנט ניקוי, או אפילו סקוץ' על מנת להוריד מסה של אצות ולהקל על הטיפול.

דגים אוכלי אצות- על מנת לעזור לנו בניקיון האצות, מומלץ לשלב באקווריום שלנו גם דגי "נקאי" כמו פלקוסטומוס (פלקו) או אנציסטרוס העוזרים לנו לשלוט על השומן והאצות הנדבקים לזכוכית, סוגי דגים נוספים הניזונים מאצות למשל מולים ואוכל אצות סיאמי (בתמונה מטה), שוכני קרקעית כמו קורידורסים, שרימפסים (מומלץ- ג'פניקה) ונחשי קולי. כל אלו יכולים לעזור לנו להשתלט על כמות האצות באקווריום ולהיות מעין "צוות ניקיון" קטן.

 

 

מניעה- הטיפול הטוב ביותר הינו מניעה! ככל שנימנע מראש ממקרים כאלו כך גם חומרת הבעיה תהיה פחותה במקרה וכן ניתקל בבעיה כזו. נמליץ מראש לתכנן את האקווריום במקום בו אינו חשוף לאור שמש ישיר, לווסת את כמות התאורה לכמות הנכונה כמו שהזכרנו מעלה, לדאוג למערכת פילטרציה איכותית ואף מערכת UV אם אנו רוצים פתרון מוחלט, שימוש בתכשירים נגד אצות, החלפות מים סדירות וכמובן להימנע מהאכלה מוגזמת ועודפת באקווריום שלנו.

כיום, יש לנו כלים רבים בהם ניתן להשתמש עקב התפתחות המדע והטכנולוגיה, כיום ניתן בקלות לעקוב אחרי רמת הערכים במים על ידי שימוש בערכות סטיקים ביתיות באופן שבועי. ערכות אלו יכולות לתת לנו תמונת מצב יחסית מקיפה על ערכי המים שלנו וכך נוכל לתקן כל סטייה מערכי המים במהירות עוד לפני שתתחיל הבעיה. לכל אקווריום מומלצים ערכי מים שונים בהתאם לאוכלוסיית האקווריום בהם נצטרך לקבל ערכים שונים של pH, קשיות GH dKH, וכו. למניעת אצות נרצה לעקוב אחרי רמת החנקות (אמוניה NH3 אמוניום NH4+ ניטריט NO3- וניטראט N02-) וריכוז הפוספטים P (זרחן). באקווריום ללא צמחייה נשאף שערכים אלו יהיו 0, באקווריומי צמחייה במכילים דישון נשאף לערכים של 0.1-0.6 בריכוז הפוספט, ו 15-60 PPM בערכי החנקות.

הפתרונות הרבים אותם סקרנו מעלה אמורים לתת מענה לכמעט כל בעיית אצות אשר תצוץ באקווריום שלכם, אם נקפיד לעשות את כל השלבים בצורה הנכונה ולהשתדל למנוע עד כמה שניתן את התפרצות אוכלוסיית האצות, אנו אמורים ליהנות ממים צלולים ונקיים באקווריום שלנו, ולנו נותר רק ליהנות מהיופי שלו.

 

 

נשמח לעמוד לשירותכם לכל שאלה או בעיה, התייעצות או הזמנה בטלפון שלנו 050-491-1175, צוות ציקלידון נתיבות.

 

 

Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"

תגובות
כתוב תגובה סגור
תודה רבה על המידע!! מאוד מקיף ולגמרי עוזר..