חיפוש
תפריט סגור
חזרה למאמרים

כיצד לבחור את הפילטר הנכון לאקווריום שלי?

מערכת פילטרציה איכותית הינה כלי חשוב מאוד בשמירה על המאזן האקולוגי של האקווריום שלכם, פילטר איכותי יכיל מספר סוגי סינון ומטרת העל שלו הינה לשמור על סביבה מימית יציבה מבחינה כימית וביולוגית תוך שמירה על המרכיבים ההכרחיים לכם ומתן מענה על כל אקווריום בפרט. במערכת פילטרציה טובה נרצה חומרי סינון איכותיים, מקום לאחסון מספר סוגי סינון שונים, ופילטר המסוגל לבצע בערך כ-6 פעמים ליטר לשעה מנפח המיכל (כלומר למיכל של 200 ליטר נרצה פילטר בעל תפוקה של כ-1200 ליטר לשעה).

 

 

על סוגי הסינון השונים ניתן לקרוא כאן ולהבין מעט יותר טוב את חשיבותו של כל סוג סינון.

במאמר זה נסקור את סוגי המסננים השונים ונעמוד על יתרונותיו וחסרונותיו של כל פילטר, לאיזה אקווריום הוא מתאים ומה מומלץ לספק איתו.

פילטרים חיצוניים:

פילטרים חיצוניים הינה קטגוריה נרחבת המכילה סוגי פילטרים שונים ומגוונים, בהם לכל אחד עיצוב ותכנון ספציפי, חשוב להדגיש שישנם סוגים רבים המתאימים כמעט לכל מצב ספציפי, בחלק זה נסקור את הפילטרים הנפוצים בקטגוריה.

פילטר מיכל\דלי- הפילטר החיצוני הקלאסי, מיכל\דלי חיצוני המכיל נפח משמעותי ומגירות בהם ניתן למלא חומרי סינון שונים בהם מדיה ביולוגית, פחם, ספוגי סינון מכאנים ומנורת UV בכמות גדולה יחסית על מנת להבטיח סינון מיטבי של המים. פילטרים אלו בדרך כלל בעלי יחס סינון גבוה של ליטר לשעה ומומלצים לאקווריומים בינוניים עד גדולים בנפחים של 100-800 ליטר. מומלץ להשתמש בפילטרים חיצוניים באוכלוסיות דגים הפולטים כמויות אמוניה גדולות יותר, כמו ציקלידים ודגים גדולים אחרים, גם אם נפח המיכל יחסית קטן. ניתן לשלב מספר פילטרים על אקווריום בודד בנפחים גדולים יותר.

 

 

חסרונותיו העיקריים של פילטר הדלי הקלאסי הם שעל מנת להתעסק בחומרי הסינון, לנקות ולתחזק יש לנתק את מערכת הפילטרציה, לרוקן את המערכת, לטפל בה ולמלא אותה מחדש על פי הנדרש, מה שכן כולל "התעסקות" במערכת. בנוסף מומלץ להשתמש במערכת זו כאשר יש ארון או מקום בו נוכל למקם את הפילטר שיהיה נסתר בכדי שהאקווריום יראה אלגנטי וטוב יותר.

פילטרי מיכל\דלי לבריכות- תת קטגוריה של פילטרים בעלי עוצמות שאיבה ופילטרציה חזקים יותר אשר מסוגלים לטפל בכמויות מים גדולות יותר גם כאשר המיכל בעל נפח יחסית נמוך. פילטרים איכותיים יכילו בדרך כלל מנורת UV היות ובריכות דגים חשופות לאור שמש ישיר, ובכך ישלטו ברמת האצות במים וישמרו על מים נקיים וצלולים (יש לשים לב שמדובר על המים עצמם, ולא דפנות הבריכה).

פילטר נתלה- מוכר יותר בשם Hang On Back, מדובר במעין פילטרים חיצוניים, קטנים יחסית, המתלבשים על האקווריום ונתלים עליו. בקטגוריה זו נכנס גם פילטר המפל, ההבדל היחידי בין פילטר מפל לפילטר נתלה רגיל הוא אופן החזרת המים לאקווריום, בשני הסוגים המים נשאבים על ידי צינור אל המיכל המרכזי החיצוני, במפל המים חוזרים בטפטוף של מפל מלאכותי, ואילו בפילטר נתלה רגיל המים יכולים לחזור בצינור פשוט פנימה.

 

 

היתרון המרכזי של הפילטר מפל\נתלה הינו שהוא חוסך מקום משמעותי באקווריום, היות ובדרך כלל משמשים לאקווריומים יחסית קטנים\בינוניים בנפחים של 10-200 ליטר, משתנה על פי סוג אוכלוסייה ואיכות הפילטר. דבר זה משאיר מקום נוסף לעיצוב האקווריום ואיכלוסו בדגים תוך כדי ניצול מקסימלי של שטח האקווריום בלי לבזבז מקום על פילטר שיתפוס נפח נכבד מהמים. בנוסף הזרימה שלו יחסית חלשה לכן יכול להתאים גם לשרימפסיות, אך חשוב לשים לב ששרימפסים קטנים מדי עלולים להישאב ולכן יש לקחת את גודל השרימפסים בחשבון והאם זהו מיכל שאנו רוצים ממנו גם ריבוי או רק מיכל נוי.

החיסרון העיקרי של פילטרים אלו הינו שהם מתאימים בדרך כלל לאקווריומים פתוחים (rimless) ולא לסגורים (אלא אם יש התאמה ספציפית), ושאינם מכילים בדרך כלל מקום לחומרי סינון איכותיים ועל כן הסינון הינו יחסית בסיסי ולא תמיד טוב.

פילטר עליון- פילטר עליון יושב בתוך שטח האקווריום, מעל המים. בדרך כלל מדובר במעין התקן פלסטיק המתלבש מעל המיכל ומוסתר על ידי המכסה של האקווריום, ובו יש מקום לפרלון\ספוג, וכמויות יחסית קטנות של מדיה ביולוגית ופחם פעיל. המנגנון פשוט, להתקן העליון מחוברת משאבת העלאה אשר שואבת מים מהאקווריום ומטפטפת אותם על המדיה, המים עוברים סינון ומטפטפים חזרה אל האקווריום כטיפות או כמעין מפל. מתאים בעיקר לאקווריומים קטנים-בינוניים, מ5-150 ליטר, משתנה על פי סוג האוכלוסייה.

 

 

יתרון עיקרי של סוג פילטר זה הוא חיסכון במקום המאפשר אכלוס נוסף של דגים באקווריום וניצול מלוא שטח האקווריום לעיצוב ואיכלוס.

סאמפ- מיכל הסאמפ הינו מיכל חיצוני נוסף לאקווריום, בדרך כלל ימצא מתחת לאקווריום העיקרי בתוך הארון\מסגרת המתכת המחזיקה את האקווריום. על נפח הסאמפ להיות בין 10-15% מנפח המיכל. הסאמפ עצמו הינו מיכל זכוכית חיצוני המחולק למדורים על ידי מחיצות, המים עוברים במדורים ומטפטפים על המדיה במעברם אל המדור הבא. המים מגיעים אל המיכל באמצעות משאבת העלאה המזרימה מים בצינור אל הסאמפ או באמצעות Over-Flow שהינה מערכת של תא קטן אשר מעט נמוך ממפלס המים, ודרכו נשפכים המים אל צינור בגובה הרצוי ומועברים אל הסאמפ לפילטרציה. המים חוזרים אל האקווריום בעזרת משאבות העלאה ומערכת צינורות.

 

  

 

היתרון המשמעותי של הסאמפ הינו שהוא מכיל כמות גבוהה ביותר של חומרי סינון, ועל כן מתאים לאקווריומים גדולים במיוחד של 800 ליטרים ומעלה ולאוכלוסיות של דגים גדולים כמו ציקלידים מרכז אמריקאיים. בנוסף לסאמפ יש גישה קלה לחומרי הסינון ובכך אפשר לדאוג לתחזוקה שוטפת ולא להפוך את ניקיון הפילטר למעמסה.

פילטרים פנימיים:

כמו הפילטרים החיצוניים, גם הפנימיים מכילים סוגים רבים שלכל אחד עיצוב ייחודי ומשמעות נוספת משלו. המאפיין הכללי המשותף לפילטרים אלו הוא שהינם נמצאים בתוך האקווריום ועל כן תופסים שטח מנפח המים. בחלק זה נסקור שלושה מסוגי הפילטרים הפנימיים העיקריים שיש.

פילטר פנימי מלבני- אחד הפילטרים הפנימיים הבסיסיים ביותר. מגיע במספר גדלים בהתאם לגודל האקווריום אותו אנו צריכים לספק. רוב הפילטרים בקטגוריה זו בנויים ממיכל פלסטיק בגודל משתנה על פי האקווריום, אשר מכיל מנוע קטן וספוג כחומר סינון מכאני שתופס כמות נמוכה יחסית של בקטריה הנחוצה לסייקל הטבעי של האקווריום. ישנם באקווריומים גדולים יותר פילטרים פנימיים מתקדמים יותר אשר מכילים מגירות בהם אפשר למלא מדיה ביולוגית, חומרי סינון מכאניים וחומרי סינון כימיים בכמות גדולה יותר, אך למרות זאת ביחס לנפח מיכל גדול יחסית ואוכלוסיות דגים אשר פולטים יותר חומרי הפרשה (כמו ציקלידים) תמיד נמליץ על פילטר חיצוני איכותי ולא על פילטר פנימי.

 

 

היתרון המרכזי של הפילטר הפנימי הינו שהוא משמעותית יותר זול, אינו מסובך לתפעול ובכללי מאוד פשוט. החסרונות המשמעותיים של פילטרים אלו הינם שאינם יכולים להחזיק כמות בקטריה משמעותית, בדרך כלל יהיו בעלי יחס של ליטר לשעה נמוך, ושאנו נהיה מוגבלים מאוד בכמות חומרי הסינון, אם בכלל ניתן יהיה להוסיף לפילטר חומרי סינון ביולוגיים וכימיים.

על כן, פילטר זה מומלץ בעיקר לאקווריומים קטנים של כמה ליטרים עד עשרות ליטרים, עם אוכלוסיות של דגים טרופיים ודגי להקות קטנים. נמליץ להפעיל שיקול דעת ולהתייעץ עם בעלי ניסיון כאשר רוצים להקים אקווריום של ציקלידים או דגי קרפיון גדולים (דוגמה שלייר אורנדה או כיפה אדומה) באקווריום בעל פילטר פנימי.

פילטר ספוג- פילטרי ספוג הינם פילטרים פשוטים מאוד. ברוב המקרים מדובר בחתיכת ספוג בצורה עגולה (לא תמיד), אשר בחלקה העליון יש חיבור לצינור חמצן, צינור זה מחובר כמובן למשאבת חמצן בקצהו השני שמחוץ לאקווריום. פילטר ספוג מחזיק כמות של בקטריה ללא שאיבה וזריקה של המים חזרה, כלומר המים לא עוברים במנוע ולא זקוקים לחיבור חשמל לפילטר אלא רק למשאבת החמצן. סירקולציה בסיסית, חמצון המים ותנועת מים עדינה נעשית על ידי משאבת החמצן המחוברת לפילטר.

 

 

על כן, כיוון שלא מתבצעת פעולת שאיבה פילטר זה מתאים בעיקר לאוכלוסיות קטנות מאוד הנוטות להישאב אל הפילטר, בעיקר שרימפסים ואקווריומי דגיגים. יתרון זה הינו המתאים ביותר לאוכלוסיות קטנות אלו שכן הדגיגים או השרימפסים אינם נשאבים לפילטר, אינם נכנסים וחיים בתא הביולוגי אלא נשארים במקום המוגדר שהקצבנו להם, עם מינימום אובדן של פרטים.

תא ביולוגי- התא הביולוגי הינו מעין מחיצה באקווריום ויצירת מערכת פילטרציה שהינה ממש חלק מהאקווריום. תא ביולוגי בו משתמשים בחומרי מדיה איכותיים יכול להיות בגודל של כ-10% מנפח המיכל, אך נמליץ על כ-15% תוך שימוש במדיה ביולוגית (קרמיקה- חומר סינון ביולוגי) איכותית וסינון כימי איכותי. התא הביולוגי יחולק בדרך כלל על ידי מחיצות שיש מעבר מים ביניהם (בגבהים משתנים למשל) מצד אחד בחלק התחתון של האקווריום (למשל אם התא הביולוגי בחלק השמאלי של האקווריום, אז בצד ימין תחתון של הדופן השמאלית יהיה פתח שסגור עם רשת למעבר מים).

בחלקי התא הביולוגי השונים נמקם חומרי סינון איכותיים, ספוגי סינון גס, פרלון, מדיה ביולוגית כמו קרקמיקה או בידים (כדוריות עשויות פלסטיק או ג'ל שמטרתן להוות מצע גידול למושבות בקטריאליות) ופחם\שרף פעיל. מהקצה השני (נמשיך בדוגמה- החלק השמאלי של הדופן השמאלית) נמקם משאבת העלאה וצינור אשר זורק את המים חזרה לאקווריום. את הצינור ניתן לקבע בקדח או בכל דרך שנוחה לכם.

 

 

היתרונות המרכזיים של תאים ביולוגים הם בעיקר כמות חומרי הסינון הרבים בהם ניתן להשתמש, יחד עם גישה יחסית נוחה לתפעול וניקיון. החסרונות המשמעותיים הם בעיקר אסתטיים, מה שניתן לפתור על ידי חיפוי לאקווריום בדרך כלל. תאים ביולוגיים בדרך כלל יתאימו לאקווריומים בינוניים-גדולים בנפחים של 100 ליטר עד כ-500 ליטר עם אוכלוסיות שאינם קטנות מדי כמו דגי להקה יחסית גדולים (טטרות גדולות, פוינטיוסים וכו) או ציקלידים.

בשורה התחתונה, לאחר הסקירה המקיפה על סוגי הפילטרים השונים ניתן להבין שזהו לא עניין פילטרים טובים יותר וטובים פחות אלא מתאימים יותר ומתאימים פחות. פילטרים הם עניין של צורך אישי, לכל מיכל ולכל גידול נזדקק לפילטר הספציפי אשר עונה על הצרכים שלנו ומתאים ביותר למיכל אותו נרצה להעמיד.

מקווים שהצלחנו להאיר את עיניכם ולעזור לכם בבחירת הפילטר המתאים ביותר למיכל שלכם ולסוג האוכלוסייה שלכם. זמינים לכל שאלה בשעות העבודה בטלפון שלנו 050-491-1175, צוות ציקלידון.

 

Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"

תגובות
כתוב תגובה סגור