זיהוי מין אצל ציקלידים:
בין אם אתם רוצים את ההתלהבות והריגוש שבריבוי מיני ציקלידים, בין אם אתם רוצים להתחיל חוות גידול חובבנית ולהיכנס לאט לאט לשוק, ובין אם אתם פשוט רוצים לדעת אם לקרוא לדג בשם לפי המין שלו, הדבר החשוב ביותר שאתם צריכים לדעת זה איך אני מבדיל אם הדג שלי זכר או נקבה?
כשמדובר בציקלידים, מדובר בעסק יחסית פשוט, ותהליך הזיהוי משתנה טיפה בין סוגי הדגים השונים, בתי הגידול שלהם, והמשפחות.
ישנם דרכים רבות להבדיל בין מיני הדגים שלכם, במאמר זה נעבור על הדרכים השונות שעומדות לטובתנו על מנת לזהות בצורה יעילה ועם כמה שפחות התעסקות ומאמץ.
קודם כל חשוב לזכור- בכל דג ודג השיטה היא שונה, ולא כל שיטה מתאימה לכל דג. מומלץ מאוד לקרוא על הדג אותו אתם מעוניינים לרכוש טרם נסיעה לחנות ובנוסף לקריאה להתייעץ עם איש מקצוע מצוות החנות.
אז איך אני מבדיל בין זכר לנקבה?
הגודל כן קובע! או שלא?
במיני ציקלידים רבים, בעיקר אפריקאים מאגמי המלאווי וויקטוריה, והדגים האמריקאיים השונים, נפוץ יותר במרכז אמריקאיים, השיטה הראשונה לבדוק היא הגודל. ישנם מינים רבים בהם הזכר גודל לגודל משמעותית גדול מהנקבה, למשל בדגי היגואר המרכז אמריקאיים, שם ההבדלים יכולים להיות של אפילו 20 סנטימטרים. מהצד השני, ישנם מינים רבים, במיוחד מאגם הטנגניקה האפריקאי אך גם בדגים הדרום אמריקאיים בהם שיטה זו לא באמת עובדת והדגים בד"כ בגודל זהה, ובחלקם אף הנקבה גדלה יותר מהזכר, דוגמת הג'ולידוכרומיסטים מאגם הטנגניקה.
שיטה זו מומלצת לדגים שהגיעו לבגרות מינית, ותהיינה פחות אמינה בדגים צעירים, לכן אין להסתמך על שיטה זו בלבד כשהולכים לקנות דג חדש.
הבדלי צבע:
אם הדגים שלכם דימורפים, כלומר שהזכר והנקבה בעלי צבע שונה, קריאה מהירה על סוג הדג שאותו אתם מעוניינים לרכוש תעשה את העבודה ותראה לכם תמונה של הזכר והנקבה (להכניס קישור לפיקוק אובי). רוב הדגים מאגם המלאווי הינם דימורפים, אך ישנם גילאים שונים להופעת הצבעים השונים בין הזכר והנקבה, למשל פיקוקים יראו צבע בשלבים מאוחרים יותר בחיים, לקראת הבגרות המינית, לעומתם מבונות מראים את הבדלי הצבעים בגיל צעיר יותר, מיני כרומיסטים מסוימים כמו הרד אימפרס מראים את הצבעים שלהם בשלבים מאוחרים אפילו עוד יותר, לאחר כשנתיים. מומלץ להשתמש בשיטה זו לדגים אפריקאים, בעיקר מלאוויים שהגיעו לבגרות מינית ולהתייעץ עם צוות החנות וקריאה מקדימה על כל דג לגופו. למינים מונומורפים, כלומר שהזכר והנקבה באותו הצבע, דוגמת הדמסוני, שיטה זו לא תהיה יעילה כלל ויש להשתמש בשיטות אחרות.
שיטה מעניינת לרבייה ובלבול האויב- ביצי דמה:
למיני ציקלידים אפריקאים רבים ישנם ביצי דמה בסנפיר האנאלי, זהו מנגנון רבייה והגנה של הזוג עליה הרחבנו במאמר על אגם המלאווי, בקצרה, ישנם כתמים צבעוניים שנראים כמו הביצים מההטלה, בשיטה זו דוגרי פה מבצעים הפריה אוראלית. בנוסף זהו מנגנון הגנה מטורפי ביצים כגון סינודונטיס (חתול) הקוקיה או פטריקולה שטורפים את הביצים במהלך ההטלה, ביצי הדמה מסיחות את דעתם ונותנות להורים סיכוי להשיב מלחמה. בשיטה זו יש ללמוד בראש על סוג הדג אותו אנו מעוניינים לרכוש, כיוון שישנם מינים שרק לזכר יש אותם, וישנם מינים שגם לזכר וגם לנקבה יש אותם.
הכול בראש!
הבדל נוסף הן בציקלידים אמריקאים והן בציקלידים אפריקאים הינו צורת הגוף. ישנם ציקלידים בהם צורת הגוף שונה בין הזכר לנקבה. לרוב השוני מתבטא בכך שהנקבות בדרך כלל קטנות יותר, עגלגלות יותר עם בטן נפוחה יותר. הבדל נוסף יכול להיות בצורת הראש, למיני ציקלידים זכרים רבים ישנה בליטה על הראש אותה ניתן לראות בשלבי הבגרות המינית, אולם כשהדגים צעירים או מאוד לא דומיננטיים הם יכולים להיראות כנקבות. בין הדגים בעלי הבליטה נמנים דגי הפלאוור הורן, מורי דולפין, מידאסים, סינספילום, גיברוסה ומינים נוספים.
ואי אפשר פשוט להרים לו את החצאית?
במקרה ואף אחת מהשיטות אינה מצליחה, מה שיקרה בעיקר אצל ציקלידים אמריקאים, ישנה השיטה האחרונה שנקראת VENTING"", בפשטות, בדיקת מין פשוטה לפי איברי המין של הדג.
בשיטה זו יש לתפוס את הדג עם רשת ולאחר מכן להחזיק את הדג ולהפוך אותו כך שהבטן תפנה כלפיכם. מומלץ בפעמים הראשונות לעשות את הבדיקה עם איש מקצוע על מנת לא לפגוע בדג וגם להבין בעצם מה אנחנו בדיוק רואים.
לדג זכר יהיו מעין שני עיגולים לא צמודים בבטן התחתונה, לקראת בסיס הסנפיר האנאלי. שני העיגולים יהיו באותו הגודל.
לנקבה לעומת זאת העיגולים יהיו צמודים יותר, כשאחד גדול מהשני, זוהי צינורית ההטלה שלה.
בנוסף, לנקבה העור מסביב לאיברי המין יהיה בהיר יותר, ומסביב לאיברי הזכר יהיה העור כהה יותר.
וזהו, בסקירה הזו ניתנו לכם רוב האופציות הנוחות והאמינות יותר לבדיקת המין של הדגים שלכם, חשוב לשים לב שהבדיקה יכולה להשתנות מדג לדג לפי סוג, משפחה ובית גידול ולכן מומלץ לקרוא על הדג אותו אתם מעוניינים לרכוש טרם עת ההגעה לחנות ולא להתבייש להתייעץ עם איש מקצוע או איש צוות מהחנות.
נקודה חשובה נוספת הינה ששום בדיקה אינה מדויקת ב100%, ישנם פרטים שמתבגרים מאוחר, מתבגרים מוקדם, אוכלים מזון שמחזק צבע, או אפילו בעלי גנטיקה טיפה שונה, כל פרט ופרט יכול להיות מעט שונה, אך ברוב הכמעט מוחלט של המקרים הבדיקות אמינות ומספיקות.
מקווים שהחכמתם ונהניתם לקרוא, לכל שאלה ניתן לפנות אל שירות הלקוחות שלנו בטלפון 050-491-1175, שלכם, צוות ציקלידון.
ניתן להעשיר את הידע ולקרוא על בתי הגידול הספציפיים, ועל מה הוא בכלל ציקליד בקישורים הבאים:
מהו ציקליד?
אגם מלאווי
אגם טנגניקה
אגם ויקטוריה
מרכז אמריקה
דרום אמריקה
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"