חיפוש
תפריט סגור
חזרה למאמרים

ציקלידי אגם המלאווי

אגם מלאווי הינו האגם הדרומי ביותר בשבר הסורי אפריקאי. אורכו 580  ק"מ, רוחבו המקסימלי 75  ק"מ, ועומקו המקסימלי 700 מטרים, למרות שרק ה200 העליונים שוקקי חיים עקב היותם רווי חמצן. מדובר באגם השלישי בגודלו באפריקה והתשיעי בגודלו בעולם, ושוכן על גבול המדינות מלאווי, טנזניה ומוזמביק.








מי האגם חמימים עם טמפרטורה ממוצעת של 22-28 מעלות צלזיוס, באזור טרופי, ומימיו קשים במעט ובעלי רמת pH של 7.8-8.5. במי המלאווי קיים מגוון הדגים הרחב ביותר באגמי כדור הארץ.

רוב הציקלידים מאגם המלאווי צמחוניים או אוכלי כל, בעלי מעיים ארוכים במיוחד, על מנת למצות כמה שיותר חומרי הזנה מהאצות והצמחייה אותם הם אוכלים. יש להאכיל כמה פעמים ביום בכמויות קטנות מאוד על מנת לאזן את תזונתם.

המלאווי מכיל מגוון דגים עצום, וביניהם הפיקוקים, רד אימפרס, חיילים, טרופאוסים, קופדי ודמסוני.
הציקלידים באגם המלאווי הינם דוגרי פה (למעט ציקליד טילפיה רנדלי שדוגר מצע), ולרוב מתרבים בשיטת ביצי הדמה, הנמצאים על הסנפיר האנאלי, בשיטה זו, לאחר אספת הביצים על ידי הנקבה הזכר מפרה את הביצים בפי הנקבה בעזרת ביצי דמה המושכים את הנקבה.
במלאווי נמצאת קבוצה הנקראת מבונות (שבשפה המקומית פירושה חיים בסלעים), החיים באיזורים הסלעיים של המלאווי בעומקים של עד 50 ס"מ, לפעמים מעט עמוק יותר, קבוצת הפלוכרומיסים, דגי חתול, חסרי חוליות וקבוצות נוספות.








המלאווי מתחלק לשלושה אזורים:
האזור הסלעי, שהינו גבוה ובולט ומחולק לתתי אזורים.
האזור החולי, ששטוח ומכיל חול ברובו.
האזור האחרון הינו האזור הבוצי, המאופיין בשכבה בוצית.

האזור הסלעי העליון- מדובר באזור סלעי בחמשת המטרים העליונים של השכבה הסלעית. אזור זו גועש מאוד עקב התנפצות הגלים על הסלעים, נקי ממצע של סחופת וחול, ורוב הסלעים מכוסים באצות.
באזור זה מיני מבונות צמחוניים בודדים, האוכלים מהאצות הדבוקות לסלעים ומסוגלים להתמודד עם עוצמת שבירת הגלים.

האזור הסלעי ללא מצע חולי- מדובר באזור מחייה עשיר בסלעים בכל מיני גדלים, עשיר במיני דגים כמו מבונות ודגי חתול, שפע מזון הכולל אצות מסוגים שונים וחסרי חוליות. בעומקים של 5-15 מטרים. מאזור זה מגיעים רוב הציקלידים הפופולאריים בגידול.
הדגים החיים באזור זה אוכלי כל, ניזונים מחלקי צמחים, מהאצות, ומחסרי חוליות שונים.

האזור הסלעי העמוק- אזור הנמוך מ15 מטרים, עשיר בסחופת העשויה חול, חלקי צמחים, בוץ ואורגניזמים שונים. מאוכלס בעיקר במבונות בצפיפות נמוכה יותר מהאזורים הסלעיים הרדודים ממנו, משום שבעומקים אלו יש פחות חדירה של אור, לפיכך פחות מושבות של אצות ופחות שגשוג של בעלי חיים. האזור מאוכלס גם בהפלוכרומיסים ודגי חתול.

האזור החולי- רוב רצועת החוף של אגם המלאווי מכיל חול בלבד. אזור זה לא מספק הגנה למיני דגים קטנים, דגים אלו מתקבצים בלהקות רבות מספר על מנת לבלבל טורפים ולהגדיל את סיכויי ההישרדות שלהם. לפעמים ישנם מספר מועט של סלעים או של חלקי עץ הנסחפו לאזור. באזור זה נמצאים הפלוכרומיסים הניזונים מחסרי חוליות וסרטנים קטנים, וציקלידים נוספים הצדים את להקות הדגים הקטנות יותר.
ישנם אזורי מעבר בין הסביבה הסלעית לאזור החולי, בעומקים משתנים של עד 30 מטרים, המלאים במיני דגים מגוונים ועם אוכלוסיית ציקלידים המשתנה בין האזורים, מבונות באזורים הסלעיים יותר והפלוכרומיסים באזורים החוליים יותר. אזורים אלו מלאים גם במיני דגי חתול, דגי להקות וחסרי חוליות.

האזור הבוצי- מאופיין המפרצים רדודים המלאים בסחופת, רפש, אורגניזמים חיים ומתים ושכבה בוצית המכסה את החול והסלעים. באזורים אלו הפסולת תעובד על ידי חלזונות צמחים ובקטריות, ומעודדת צמיחה של מיני צמחייה שונים ומגוונים עקב היותה עשירה בחנקן.
הפסולת הממוחזרת נותנת שפע מזון לפלנקטונים השורצים בכמויות גדולות באזורים אלו, הנאכלים על ידי להקות של דגים קטנים, אשר אלו משמשים טרף לדגים גדולים יותר.








לסיכום, אגם המלאווי הינו אגם עשיר במגוון עצום של דגים, חסרי חוליות וצמחים, ומביא לנו כמה ממיני הדגים והציקלידים הנפוצים והיפים ביותר בענף דגי הנוי.
מדובר במערכת אקולוגית מדהימה החשוב לשמור עליה, על מנת שנוכל ליהנות מהיופי שהיא מייצרת לעוד שנים רבות.

מגוון עצום ורחב של דגים מאגם המלאווי אפשר להשיג אצלנו, לכל שאלה או בירור ורכישה, נא פנו לשירות הלקוחות שלנו בטלפון 050-491-1175.

 

Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"

תגובות
כתוב תגובה סגור