מצאתם את עצמכם מנסים ורוצים להיכנס לתחביב אבל טובעים בים המושגים? מה זה מה? מה עושה מה? למה אני בכלל צריך את כל הדברים האלה? אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר!
יחד נעבור ונסקור את מוצרי הבסיס והציוד הדרוש לכל אקווריום ומושגים רלוונטיים נוספים. כל דבר אשר ניגע בו במאמר זה יסקור בכלליות וידבר על הכלל, ולא דווקא נכון עבור כל דג ודג, על כן יש להיעזר בחבר ותיק או ליצור איתנו קשר לקבלת ליווי אישי.
משאבת חמצן- ידועה גם בשם משאבת אוויר, מוצר בסיסי מאוד שמטרתו לחמצן את המים. מדובר במשאבה הממוקמת מחוץ לאקווריום, אליה מתחבר צינור שבקצהו בדרך כלל ישנה אבן מסוימת (בדרך כלל בצבע כחול או אפור) המשחררת את האוויר במים ויוצרת בועות קטנות. משאבה זו חשובה לשמירה על רמת חמצן במים שכן דגים זקוקים לאחוז חמצן מסוים במים על מנת לחיות (חוץ מדגים מסוימים). יש להתאים את עוצמת המשאבה ומספר היציאות (כלומר- מספר האבנים שכל משאבה מסוגלת לספק) לגודל האקווריום ונפחו.
פילטר- מטרתו העיקרית של הפילטר היא לא לנקות לכלוך כדעה הרווחת, זהו אכן תפקיד חשוב אך תפקידו העיקרי הוא לבצע סינון איכותי למים ולדאוג לכך שהאקווריום שלנו יהווה מערכת אקולוגית מאוזנת מבחינה כימית וביולוגית. בפילטר טוב ישנם מספר חומרי סינון, סינון מכאני- ספוגים גסים המסירים לכלוך, סינון ביולוגי- ספוגים רכים (פרלון) ומדיה ביולוגית (קרמיקה\בידים\אבנים וכו') שמטרתם לספק מושבה בקטריאלית החיונית לבריאות הדגים המפרקת את חומרי הפסולת כמו אמוניה שדגים מפרישים, וסינון כימי- מטרתו להסיר רעלנים וצבענים מהמים, בדרך כלל על ידי שימוש בפחם פעיל או שרף ייעודי. ישנם סוגים רבים של פילטרים עליהם אנחנו מרחיבים במאמרנו "כיצד לבחור את הפילטר הנכון לאקווריום שלי?", ועל סוגי חומרי הסינון במאמרנו "סוגי חומרי סינון לפילטרים".
גוף חימום- גוף מאורך הנמצא במים, כל סוג דג דורש טווח טמפרטורה אופטימלי לשגשוג, רבייה או בריאות כללית. את גוף החימום אנו מכוונים מראש לטמפרטורה הרצויה וגוף זה שומר עליה כל עת שהוא במים, חשוב לשים לב הגוף יכול רק לחמם! לפתרונות קירור בדרך כלל נשתמש במאווררים ייעודיים הנתלים על האקווריום. חשוב- אין להוציא את גוף החימום בצורה פתאומית מהמים או לחבר אותו כשאינו במים ולשים לב שכולו מכוסה מים, כיוון שבדרך כלל עשוי חומרים רגישים אשר עלולים להתפוצץ במעבר חד בין טמפרטורות. ניתן להרחיב את הידע במאמרנו "חשיבותה של טמפרטורת מים נכונה באקווריום". מומלץ לשלב עם מד חום על מנת להיות בבקרה על טמפרטורת המים.
אנטי-כלור ובקטריה- שני חומרים בסיסיים אותם כל מגדל מתחיל חייב להכיר ובטוח שמע עליהם. אנטי כלור הינו חומר אשר מטרתו לסתור חומרים כמו כלור אמין מתכות שונות וחומרים נוספים הנמצאים במי הברז ועלולים לפגוע בדגים, חשוב במיוחד להקפיד להוסיף חומר זה בכל החלפה או הוספה של מים לאקווריום. הבקטריה לעומת זאת מבססת את המושבה הבקטריאלית עליה הפילטר אחראי, מפרקת רפש המצטבר באקווריום וחיונית להוספה בעיקר בניקיונות של הפילטר, הוספת דגים חדשים והחלפות מים כדי לאזן את המצב הביולוגי באקווריום.
שואב רפש- הבקטריה מסוגלת להתמודד עם כמות מסוימת של רפש, אך את השאר רצוי לנקות על מנת למנוע עליה ברמות האמוניה ניטריט וניטראט (N03- NO2-NH4+), על כן מומלץ בהחלפת המים השבועית להשתמש במכשיר בשם שואב רפש, צינור המחובר לגליל עם רשת המאפשר לנו לשאוב את הרפש מתחתית האקווריום בלי לשאוב חצץ מקרקעית האקווריום. בצורה זו כל החלפת מים אנו נחליף את המים עם המשקעים והרפש מחלקו התחתון של האקווריום ולא מים יותר "נקיים" מחלקו העליון של האקווריום.
סייקל- בעברית- הרצה של אקווריום חדש. נושא מאוד רחב, על קצה המזלג מדובר בפעולות הבסיסיות אשר מגדל צריך לבצע באקווריום חדש לפני הכנסת דגים אליו על מנת להכין את המיכל לקליטה של דגים. ניתן לקרוא עליו בהרחבה במאמרנו "סייקל\הרצה לאקווריום חדש או בריכת נוי".
דישון- באקווריומי צמחיה חשוב לספק לצמחים את כל החומרים שהם זקוקים להם לגדילה בריאה ויפה, על כן משתמשים בחומרי דישון שונים בהתאם לצמח על מנת לספק לו את כל החומרים הנדרשים, כמו שאת הדגים אנחנו מאכילים, הצמחים הינם יצור חי גם וזקוקים למזון. חומרי הדישון בדרך כלל יגיעו בצורה של תמיסות מרוכזות או כדוריות המכילות חלק מהחומרים המזינים להם הצמח זקוק, לכל צמח ישנם חומרים ספציפיים להם הוא זקוק יותר ועל כן מומלץ להתייעץ עם מגדל מנוסה מתחום הצמחייה או עם צוות החנות שלנו.
פילטר UV\ נורת UV- בחלק מהפילטרים קיימת נורת UV, או שקיימים תוספים לפילטרים חיצוניים עם נורת UV ואפילו פילטרים פנימיים שניתן להוסיף לאקווריום המכילים נורת UV. מטרתה של נורה זו היא לחטא את המים מאצות מיקרוסקופיות ומיקרובים מזיקים החיים במים, כך לדאוג תמיד למים צלולים ויחסית נקיים ממזיקים. מושלם לאקווריומים גדולים עם חשיפה מרובה לשמש או תאורה.
דקורציות ומצע- שני היבטים חשובים בעיצוב וייעוד האקווריום שלנו לאוכלוסייה הרצויה. את המצע יש להתאים לסוג הדגים- לדוגמה, ציקלידים ידועים בחיבתם למצע חולי והתחפרות בו, לעומתם לדגי נוי טרופיים המצע פחות חשוב, אם כי יעדיפו שילוב של צמחייה חיה באקווריום. בשילוב צמחייה חיה עלינו להכין מצע שתילה בעובי של כ- 3 ס"מ לשתילה של צמחייה, על כן עלינו להשתמש במצע אדמה מועשרת מיוחד לאקווריומים. את הדקורציות גם עלינו להתאים לאוכלוסייה, לשלב מסלעות ועצים על פי הרצוי, צמחייה, מערות ומקומות מסתור, ולהוסיף עיצוב בטאץ' ייחודי שמושך לנו את העין כמו ספינות טרופות, סלעים מיוחדים ועוד.
מזון- עולם המזון לדגים הוא עולם רחב אז כאן נתמקד בכמה מושגי בסיס, לרוב נדבר על מזון צף, אשר צף על פני המים ומתאים לדגים מסוימים, בעיקר החיים בחלקו העליון של האקווריום או ציידי קו מים כמו ארואנות, בנוסף הוא קל לניקוי משאריות ועודף מזון, ושוקע- ישנו שוקע לאט או מהר, לא ניכנס לזה כאן. מזון שוקע כשמו כן הוא שוקע אל תוך מי האקווריום ומתאים בעיקר לדגים שחיים במרכז האקווריום ובתחתית האקווריום. לדגי קרקעית כמו דגי חתול למיניהם (כמו קורידורסים, בוטיות או חתולי פטריקולה) ודגי "מנקה" (פלקו ואנציסטרוס) ישנן טבליות רחבות שוקעות ייעודיות שמקשות על דיירי האקווריום האחרים לאכול אותם לפני שמספיקות לצלול מטה אל הקרקעית. סוג נוסף שנתמקד בו אלו המזונות החיים והקפואים, בדרך כלל מדובר על תולעי דם, שרימפסים, קריל וחסרי חוליות נוספים המוקפאים או מיובשים ועשירים בחומרים מזינים ומחזקי צבע החיוניים לדגים שלנו ומומלצים לשימוש פעמיים שלוש בשבוע. נקודות נוספות בנוגע למזון ניתן לקרוא במאמרנו "האכלה נכונה לדגים".
חשוב לציין, במאמר זה סקרנו מעט מהמושגים הרלוונטיים והחשובים למגדל המתחיל, כמובן שמדובר רק על קצה המזלג וזהו עולם רחב שכל יום לומדים עליו עוד ועוד ועוד. מקווים שהצלחנו לתת לכם מניסיוננו התחלה קלה יותר והבנה רחבה יותר כמגדלים מתחילים.
זמינים עבורכם לכל שאלה או ייעוץ בטלפון שלנו 0504911175.