מה זה בעצם קרנטינה?
הקרנטינה הינה מערכת נפרדת מהאקווריום הקיבוצי הראשי שלנו, מיכל או אקווריום נוסף, מקור המילה הינה המילה הסגר\סגר (QUARANTINE), ומגיעה מתקופות הבידודים בה בודדו כלי שיט למשך 40 יום לפני כניסתם לנמלי איטליה עת מגפת האבעבועות השחורות.
המון מגדלים נוטים לזלזל בהקמת מיכל שכזה, ולהכניס אוכלוסייה חדשה ישר לאקווריום הקיבוצי, פעולה שיכולה להוביל להתפרצויות של מחלות חדשות וערעור היציבות באקווריום, מה שיכול להימנע בהקמה של מיכל קרנטינה פשוט, בקלות, ובעלות נמוכה.
למה בעצם צריך קרנטינה?
הקרנטינה משמשת למספר סיבות עיקריות, הראשונה שבהם היא קליטת דג חדש. קנינו דג או להקה חדשה, או שהגיע לנו דג בייבוא מחו"ל, מזל טוב! הדגים נראים בריאים וממקור אמין ועל פניו הכול בסדר. למרות הרצון שלנו להכניס את הדג ישר אל האקווריום הקיבוצי או בריכת הנוי שלנו וליהנות מהיופי שלו, אנחנו צריכים להעביר אותו קודם בקרנטינה מכיוון שהם עלולים לסחוב איתם מחלות שלא נראות לעין או טפילים רדומים. יש לאקלם את הדג על ידי שילוב מים מהקרנטינה בפעימות לדלי עם הדג והמים מהחנות. לאחר כ20-30 דקות, יש להכניס את הדג לקרנטינה בעזרת רשת, חשוב מאוד לא להכניס את המים מהדלי ולהשתמש ברשת כדי להוציא את הדג בלבד.
לאחר כשבוע יש להכניס מעט מעט מהאקווריום הקיבוצי\בריכה לקרנטינה, בערך 200-300 מ"ל, ואם נראה שלאחר כשלושה ימים הדג לא פיתח שום תסמיני מחלה ניתן לעשות הפוך ולשפוך כמות דומה מהקרנטינה לקיבוצי, ולראות אם לאחר כמה ימים מתפתחת תגובה שלילית באקווריום. אם הכול הולך כשורה ניתן כעת אחרי פעולות אלו לצרף את הדג\להקה החדש שלנו לאקווריום או לבריכה שלנו בבטחה. יש להתאים את רמת הקשיות חומציות וטמפרטורה בקרנטינה שלנו טרם קליטת הדג לפי ערכי המים המומלצים לדג ומהיכן שהגיע. בנוסף רצוי לתת טיפולים מונעים למחלות נפוצות.
סיבה נוספת להחזקת קרנטינה היא טיפול בדגים חולים, בעת טיפול בדגים יש הוראות ספציפיות ומדויקות של מינוני תרופות, חימום מים, הוספת מלחים, החלפות מים וכדומה. דבר זה עלול לערער את היציבות הכימית והביולוגית של האקווריום הראשי שלנו על ידי פגיעה במושבות הבקטריות שלנו ושינוי קשיות וחומציות המים. על כן מומלץ לבודד פרט\קבוצה חולה ולטפל בהם באופן נקודתי ובכך גם אנחנו מונעים את התפשטות המחלה והדבקה של דגים נוספים, וגם מטפלים בהם בלי להסתכן בלפגוע ביציבותו של האקווריום או בריכת הנוי שלנו.
יתר על כך, ניתן להשתמש בקרנטינה לבידוד של דג פצוע או דג שהותקף באקווריום הקיבוצי. דגים שנפצעים עלולים לפתח זיהום או מחלות ולגרום להתפרצות מחלה באקווריום במהירות, בנוסף על היחלשותו והיותו פגיע לתקיפות חוזרות ונשנות ולמוות. בחבלות חיצוניות ניתן לטפל במתילן בלו ומלח, עם החלפות מים יומיות של כ10-15%, יש לדאוג לשקט, תאורה חלשה ואוכל בכמות מתאימה, מה שיעזור לדג להתאושש מהר.
מה החזקת קרנטינה מועילה לי?
היתרונות הבולטים של הקרנטינה הם כפי שהזכרנו שמירה על יציבות המיכל הראשי, בין אם הוא אקווריום או בריכה, בכך שומרים על סדר היום במיכל.
יתרון נוסף הוא הטיפול הנקודתי ומניעת הדבקה של דגים בריאים שלא זקוקים לטיפול ושמירה על יציבות המיכל. בנוסף, דגים חולים בדרך כלל יותקפו על ידי שאר תושבי האקווריום מכיוון שהם חלשים וצריכים "לצאת מהמערכת", ובעת טיפול בבידוד אנחנו שומרים על הדג ומחזירים אותו בריא.
קרנטינה מועילה לנו במיוחד אם יש לנו צמחייה חיה וחסרי חוליות באקווריום, מכיוון שצמחי מים וחסרי חוליות רגישים יותר לחומרים כימיים.
אז איך בעצם מקימים קרנטינה?
קרנטינה היא בעצם אקווריום משני, ועל כן מצד אחד עליה להכיל את כל האלמנטים הנחוצים לאקווריום שהם פילטר, גוף חימום ומשאבת חמצן, אך מצד שני הציוד לא חייב להיות ברמה הגבוהה ביותר והמיכל לא צריך להיות עם נפח גדול כמו האקווריום. חשוב מאוד שלא יהיה פחם במים מכיוון שהוא יספח את חומרי החיטוי והטיפול ויעשה את הטיפול לא יעיל כלל.
ניתן להשתמש בפילטר ספוג המחובר למשאבת חמצן פשוטה, או פילטר פשוט ומשאבת חמצן פשוטה, יחד עם גוף חימום יחסית פשוט, כיוון שגם הנפח קטן. חשוב להצטייד במשאבת חמצן שמחמצנת היטב כיוון שבטיפול אנטיביוטי רמות החמצן במים יורדות משמעותית.
נפחים מומלצים הם כ30-40 ליטר לקרנטינה של דגים קטנים, 60-80 למספר דגים בינוניים, וכ100-150 ליטר לאכלוס של דגים גדולים. חשוב מאוד לדאוג למכסה לקרנטינה כיוון שדגים חולים בעלי טפילים ומחלות יקפצו החוצה מאינסטינקט בסיסי.
מבחינת תאורה, תאורת חדר צריכה להספיק ואין צורך להצטייד בתאורה נוספת, כמו כן שבהרבה טיפולים יש לכבות את התאורה, אז זו רשות למי שמעוניין. ניתן לשלב לעומת זאת מנורת UV, שתשמיד סוגי טפילים רבים.
מבחינת דקורציות ומצע גם אין חובה, מצד אחד מומלץ לשלב דקורציה או שניים המכילות מקומות מסתור כיוון שהדג ירגיש בטוח יותר, הסטרס יופחת והדג יתאקלם מהר יותר וישתפרו סיכויי הצלחת הטיפול וההחלמה. מצד שני שילוב מקומות מסתור יקשה על מעקב אחרי התקדמות הטיפול כי הדג יתחבא מאיתנו ולא נוכל לראות אותו.
מיכל הקרנטינה יכול להיות עשוי זכוכית או פלסטיק, לחסכון בעלויות ניתן לקנות מיכל אחסון עשוי פלסטיק גדול בנפח מתאים שעושה משמעותית זול ממיכל זכוכית. יש לדאוג למכסה מתאים ולהצטייד בכל הציוד שהזכרנו לעיל, יש לחבר את הציוד כולו ולדאוג להחלפות מים סדירות, רצוי של כ10-15% כל יום למניעת התפרצות אמוניה. יש לטפל טיפול נאות במים ולא להזניח את המיכל כיוון שהוא משני. על מנת שהאקווריום יישאר יציב ופעיל, ניתן לשכן בקרנטינה דג או שניים עמידים יחסית דוגמת שליירים באופן קבוע, אותם יש להוציא בתחילת טיפול בדגים אחרים.
בסיום השימוש בקרנטינה יש לרוקן לשטוף ולחטא ואז לשטוף שוב את המיכל, לייבש ולהחזיר לאחסון או הרצה והחזרת דייר קבוע.
כך תמיד יהיה לנו מיכל קבוע בהיכון יד לכל תקלה צרה או בעיה העלולה להתפתח לנו באקווריום, ובנוסף, ציוד גיבוי לכל תקלה שלא תבוא.
למעוניינים בציוד תרופות וחומרים שונים, ניתן לעיין אצלנו בקטגוריית הדגים ולבחור ממאוד מוצרים, מחומרים ותוספים ועד למיכלים משאבות ופילטרים.
שמחנו לתת לכם עוד פינה של ידע וכאן לכל שאלה בירור או רכישה, במוקד שירות הלקוחות שלנו בטלפון 050-491-1175.
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"