קצת רקע והיכרות עם התפתחות זני הכלבים המודרניים ועל יחסי ההיררכיה הנבנים בלהקות טבעיות יעזור לנו להבין את התנהלותם של חברינו על ארבע מזה דורות וכמובן יאפשר לנו לתקשר איתם בצורה יותר מדויקת וברורה.
חיי להקה קדומים והיררכיה
ראשית יש לדעת שזני הכלבים המודרניים הינם צאצאים של הזאב, שעד לפני כמה מאות שנים חיו בלהקות בטבע עם היררכיה ברורה שכן לכל אחד הוגדר תפקידו. זאבים חיים בקבוצות משפחתיות שבהן חברי הלהקה משתפים פעולה כדי לצוד את מזונם. זוג בודד של זאבים מורכב מ- "זכר אלפא" ו- "נקבת אלפא" – שהם הזוג המתרבה. יש לדעת שרוב בסיס ההתנהלות החברתי של הכלב בלהקה עוצבה מהתנהלותם החברתית של להקות הזאבים. אך בדומה לזאבים, להקת הכלבים מתפקדת על סמך היגיון של ארגון חברתי העובר בהיררכיה.
איך מוגדרים תפקידים בלהקה?
אלפא
יש לדעת שתפקידי הלהקה מוגדרים על פי אופי הכלבים השייכים לה. בראש הלהקה יש את "האלפא" שזהו הזכר או הנקבה ששולט\ת בלהקה, לרוב האלפא הזכר יהיה המרביע ונקבת "אלפא" תהיה הממליטה. לרוב לא יהיה מצב שיהיו שני אלפות מאותו מין באותה הלהקה, מה שעלול לגרום למלחמות ולפילוג הלהקה.
בטא
לאחר מכן בשרשרת הלהקה מגיע "הבטא" שהם חברי הלהקה הנשלטים ע"י "האלפא". לרוב תפקידם בכוח הוא שמירה על זוג האלפא, הם אחראים גם על שליטה וסדר הלהקה, צייד בלהקה ואפילו בייביסיטר לגורים החדשים בלהקה שעדיין לא הגיעו לגיל המתאים בו יוכלו להישאר ללא השגחה.
גאמה
לאחר מכן בסולם ההיררכיה יש לנו את "הגאמה". תפקידם של זאבי הגאמה בכוח הוא לשלוט בטריטוריה וליצור אשליה של להקה גדולה במספר בעזרת מיקום וטכניקות מאוד מדויקות הכוללות גם אסטרטגיות סנכרון יללה הגורמת להם להיראות ולהישמע כמו מספר רב של זאבים. כתוצאה מכך הלהקה נראית ונשמעת גדולה יותר ממה שהיא באמת, זו אסטרטגיה של הגנה על השטח מפני להקות פולשות.
אומגה
"לאומגה" תפקיד הכרחי בלהקה, עיקר תפקידו הוא לשמור על ההיררכיה של הלהקה ולהפחית מתחים בלהקה על ידי ספיגת האגרסיות של כל חברי הלהקה. הוא השעיר לעזאזל שסופג את כל התוקפנות החברתית של הלהקה הגורמת למאזן מושלם. יתר על כך יש לו עמדה בלתי מעוררת למרות שמעמדו נשמע פחות זו עדיין "מתנה" לקבל את מעמד הזה בלהקה, למרות שהוא האחרון בסדר האכילה הוא מתוגמל המון ע"י "האלפא" על עבודתו לפייס את הלהקה ועל כן תפקיד זה חשוב כל כך ומתגמל בצורה אחרת.
אז איך הכלבים חיים היום?
לאחר שקצת הרחבנו בנושא והבנו כי בחיי הלהקה יש משמעויות, מעמדים ותפקידים נחזור לדבר על חברינו הנאמן על ארבע. הכלבים המודרניים מאוד התפתחו מאז מפגש האדם עם הזאבים לפני אלפי שנים. כיום שנראה כלבים משוטטים יחד פחות נראה להקות גדולות, כיוון שהיום לכלבים עירוניים יש ארגון שונה משל הזאבים בטבע, זאת כי אין יותר את צורך הצייד הדורש להקה גדולה וחזקה על מנת להביא מזון ללהקה.
כלבים כיום ילכו לחפש אוכל בפחים, חצרות ומקומות יותר נגישים אשר לא דורשים מאמץ רב או עזרה מכלבים אחרים בכדי לאכול. כיום בעיר מחצית מהכלבים לרוב ישוטטו לבד. כיום חיי להקת הכלבים בעיר שונה, ניתן לראות יותר מקרים בהם כלב מרביע ונקבות ממליטות ולא רק כלבים בסימן "אלפא". ניתן לראות שעם הזמן כלבים שגדלו בבית שוכחים איך מתנהלים חוקי להקה.
האם קיימים עדיין כלבי להקות?
אתם בטח שואלים את עצמיכם אם כלבים כבר לא חיים חיי להקה לאחר שגדלו בבית, אז למה חשוב לנו לדעת את זה? התשובה היא שבתת מודע של הכלב כל חייו ייסובו סביב התניה אוטומטית וכמיהה להיררכיה של להקה. זאת אומרת שאם תראו אדם אשר עבודתו היא לאלף כלבים הוא יגיע לרמות גבוהות בזכות התנהלותו בחיי היום יום, שהתנהלות זו תהיה על פי חיי הלהקה.
לרוב, כלבים אשר מאולפים ברמות גבוהות ביות לא יבצעו צרכים, יריחו מקומות ואנשים, יגנו על הבעלים ויסרקו את הסביבה או כל דבר אחר במהלך העבודה עם הבעלים כי לכלב ידוע שאותם בעלים הם "האלפה" של הלהקה אז ככלב "בטא" הוא לא ירשה לעצמו לזלזל במעמד בעל הבית.
לסיכום, על מנת להגיע לרמות אילוף גבוהות יש ללמוד את חיי הלהקה ואת שורש ההתניה של הכלב שלנו ומה עומד בבסיסם, משם נוכל להתקדם לפרקטיקות וטכניקות אילוף מתקדמות יותר על מנת להביא את הכלב למקום בו אנו רוצים אותו כבעלים, וליהנות בחברת להקתנו בבית.
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי מאלף כלבים מוסמך ונערך על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"