מהו בעצם סייקל?
סייקל בלועזית הוא בעצם מחזור, מחזוריות, כאן מדובר על מחזור החנקן במקורות מים.
הסייקל הוא תהליך המתרחש בטבע בכל מאגרי המים, ועל כן בכל סוגי האקווריומים ובריכות הנוי. בתהליך זה, הרעלים והפסולת המופרשת מגופם של הדגים בעצם מוסרים מהמים ומתפרקים על ידי חיידקים החיים במים (בקטריה), בעצם עוברים מעין סינון ביולוגי.
בתהליך העובר על ידי הבקטריות האמוניה המופרשת מתפרקת לניטריט ואז לניטראט, תרקובות חנקן הפחות רעילות מאמוניה.
בפילטר איכותי מתבצעים כמה סוגי סינון, ביולוגי, על ידי בקטריות לפירוק אמוניה, מכאני על ידי ספוג לעצירת רפש ופסולת, וכימי הסופח חומרים שונים מהמים.
למה אנחנו צריכים סייקל באקווריום?
האקווריום\בריכה שלנו הינו גוף מים מלאכותי אך כמו כל מאגר מים, צריך יציבות ביולוגית, אחרת מסתכן בקריסה ביולוגית ותמותה המונית של כל דיירי האקווריום.
מי הברז איתם אנו ממלאים את האקווריום, אינם מכילים את הבקטריות להם האקווריום זקוק ליציבות ולפירוק האמוניה, ויתר על כך, מכילים מי הברז מתכות ורעלים כמו כלור-אמין אותם צריך לנטרל לפני שנוכל להנגיש ולאכלס את האקווריום או הבריכה בדיירים חדשים.
איך מבצעים סייקל באקווריום או בריכה?
בעבר היה נהוג להשתמש בדג עמיד יחסית על מנת להתחיל את הרצת האקווריום, הדג היה מגיע עם מים המכילים בקטריות אשר התפשטו באקווריום, והיה מייצר רעלנים ומחזור החנקן היה נכנס לפעולה.
מאז, עברו מים בנהר, פותחו חומרים איכותיים והומניים יותר, המבטיחים סייקל מוצלח.
הדרך המומלצת להתחלת הסייקל הינה למלא את המיכל או הבריכה בכמות המים הדרושה, לחבר את כל המכשור הנחוץ, מפילטר ועד פורקי חלבונים, בדגש על משאבת החמצן, אשר מכינה את המים למושבות החיידקים האירוביות, להוסיף חומר הנקרא מרכך מים או נקרא גם מנטרל כלור, וכשמו כן הוא, מרכך את המים ומנטרל רעלים במים דוגמאת כלור וכלור-אמין.
יש לתת למים עם החומר לרוץ באקווריום לתקופה של 3-6 ימים, תלוי בגודל האקווריום, וביום השישי להוסיף חומר נוסף, בקטריה, אשר מוסיפה למים את הבקטריות מפרקות הרעלנים החיוניות ליציבות הביולוגית של המיכל.
חשוב להקפיד על מינוני החומרים כפי שהומלץ על ידי המוכר או שרשום על גבי האריזה.
רצוי למקם בפילטר מדיה ביולוגית כדוגמת קרמיקה איכותית ופרלון, בנוסף לדקורציות סלעיות או אלמוגים, על מנת לעודד מושבות עתירות חיידקים במיקומים רבים באקווריום, חשוב להקפיד כאמור על אספקת חמצן רציפה.
מומלץ להוסיף גם סינון כימי שסופח רעלנים ומצליל את המים, במגיע כפחם או שרף סינטטי אותו ניתן למקם בפילטר.
לאחר יום נוסף, הקמת האקווריום שלנו הסתיימה, ויש לנו סייקל יציב של מערכת חנקן במים המוכנה להוספה של דגים ויצוריים ימיים אחרים.
מומלץ מאוד להכניס דגים בכמה פעימות על מנת לתת לאקווריום להתייצב ביולוגית בין כל פעימה לפעימה ולמנוע עומס ביולוגי על האקווריום.
לאחר הכנסת הדגים הראשונית, יש להוסיף בקטריה בשלושת הימים הראשונים על פי המינון המומלץ.
שימור הסייקל באקווריום או בבריכה:
הסייקל הוא מחזורי, והיות והאקווריום שלנו הינו מלאכותי עלינו לדמות את פעילות הסייקל על מנת לשמור על היציבות הביולוגית של האקווריום שלנו, נעשה זאת בעזרת ויסות רמת הרעלנים במים.
לאחר ייצוב ראשוני של כשלושה שבועות נחל בתהליך הייצוב, על מנת להוציא רעלנים, פעם בשבוע נרוקן כ25 אחוז ממי האקווריום, וכך נדלל את ריכוז הרעלים במים.
שימו לב- כי מומלץ ביותר לרוקן מים באקווריום באמצעות שואב רפש, ובכל לשאוב מים המכילים רעלנים בכמות גבוהה יותר ורפש מתחתית האקווריום.
על האקווריום נוסיף מים חדשים מהברז, אך בתהליך זה ניתן לשים לב כי אנחנו פוגעים ביציבות הביולוגית של האקווריום, הוצאנו רעלנים, אך איתם גם בקטריות שתורמות לייצוב המערכת הביולוגית שלנו, והוספנו מי ברז עם כלור אמין ורעלים אחרים.
לכן בכל החלפת מים עלינו להוסיף על פי המינון המתאים משני החומרים שלנו ולחזור על כך כל שבוע.
התהליך הנוסף הינו נקיון הפילטר, אחת לכמה שבועות נבצע ניקיון או החלפה חלקית של הפרלון בפילטר על פי צורך, שימו לב כי אין להחליף מים בשבוע בו אנו מנקים את הפילטר, על מנת לא לפגוע יותר מדי בייציבות של האקווריום ולהוביל לקריסה.
לאחר ניקיון הפילטר נוסיף בקטריה לפצות על הבקטריה שנפגעה בהחלפת\ניקיון הפילטר.
וזהו! יש לכם אקווריום יציב ומתפקד, שימו לב כי חשוב להקפיד על הכללים ולא לזלזל בהחלפות המים והניקיון, שכן דבר זה עלול להוביל לתמותה המונית בין רגע.
זמינים לכל שאלה ולכל בקשה, וכל החומרים זמינים לרכישה באתר.
שלכם,
צוות ציקלידון נתיבות.
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"