חיפוש
תפריט סגור
חזרה למאמרים

הקסמיטה- מהי ואיך מטפלים?

קצת רקע:

הקסמיטה או באנגלית HEXAMITA הינה פרוטוזואה בעלת שוטונים (flagellated protozoa), טפיל חד תאי החי ברוב מקווי המים וניזון בעיקר מחומר אורגני מת או דועך- כלומר דגים מתים או חולים, או דגים בעלי מערכת חיסונים חלשה. המחלה אופיינית למיני ציקלידים רבים והינה קטלנית, הטפיל חודר אל מערכת העיכול של הדג ופוגע במערכת זו בצורה שיכולה לגרום לאובדן תאבון, תשישות, ולבסוף, למותו של הדג.




זיהוי המחלה:

סימני המחלה אכן קשורים למערכת העיכול של הדג בעיקר, התסמינים המוקדמים יהיו צואה רירית לבנה וחוטית, רוב הזמן בחלקה עוד מחוברת אל הדג. לאחר מכן נבחין בשינוי התנהגותי הכולל התבודדות וסטרס, השחרה של  הדג, אובדן תאבון ובטן קעורה פנימה.





בשלבים המתקדמים ניתן לראות אובדן צבע רציני, בטן קעורה מאוד וחורים אשר מופיעים באיזור הראש, בשלב זה יהיה קשה מאוד להציל את הדג, שכן טפילים רבים כבר יצאו מגופו לנסות להדביק דגים אחרים והותירו אותו עם פציעות רבות.





טיפול:

הקסמיטה הינה טפיל מדבק אשר מועבר במים, על כן בזיהוי דג חולה יש לבודד אותו במהירות האפשרית על מנת לצמצם פגיעה אם מדובר באקווריום קיבוצי ולהתחיל טיפול גם באקווריום הקיבוצי וגם בדג החולה.

הטיפול מתבסס על תרופות המכילות חומר פעיל בשם מטרונידזול Metronidazole המשמש לטיפול בפרוטזואות רבות. טרם הטיפול חשוב להוציא את הפחם הפעיל\שרף\כל חומר סינון כימי סופח אחר מהפילטר שלכם, רצוי לכבות תאורה על מנת להפחית סטרס ולהעלות את טמפרטורת המים ל30-32 מעלות צלזיוס.
את התרופה ניתן להשיג בדרך כלל ככדורים בבית מרחקת במרשם רופא\וטרינר הנקראים מטרוג'יל או פלג'יל או אבקה וישנן מספר אפשרויות טיפול:

אם הדג אוכל- ניתן להמיס עם מעט מי אקווריום ולערבב עם האוכל, רצוי להוסיף מעט תמצית או תוסף שום לעידוד התאבון.

אם הדג אינו אוכל- ברמות לא קשות מאוד של המחלה ניתן להמיס את הכדורים\אבקה במי אקווריום ולשפוך את תכולת הכוס חזרה אל האקווריום. במקרים מאוד קשים בהם הדג אינו אוכל וחלש מאוד ניתן לערבב עם מעט מי אקווריום ולהזריק את התרופה ישירות אל הפה של הדג.





המינונים של התרופה משתנים בהתאם לנפח ולכמות הדגים, נעים בין 250 מ"ג ל35-70 ליטר מים, בהתאם לחומרת המחלה, בטיפול של כשמונה ימים בהם נותנים יום כן יום לא. לאחר טיפול כזה שאורך קצת יותר משבוע יש להחליף 30% מים, ולחזור על הטיפול שבועיים אחרי אם אינו צלח.

אנו ממליצים לכם להתייעץ איתנו ויחד נתאים את הטיפול המקסימלי לדגים שלכם, בו נוכל ללוות אותכם לאורך תהליך הטיפול, אשר יכול להיות איטי וקשה, בעיקר אם אינכם מנוסים בטיפול במחלה זו.

מניעה:

פרוטוזואה וטפילים נוספים רבים תוקפים בעיקר דגים עם מערכת חיסונית חלשה, כלומר דגים פצועים פיזית, בסטרס, בתת תזונה ודגים נמוכים בהיררכיית האקווריום. למניעה אפקטיבית נרצה לחזק את המערכת החיסונית של הדגים שלנו ככל הניתן, בעיקר בעזרת האכלה במזון איכותי, תוספי תזונה של מזון חי\קפוא, ויטמיניםמלחי ציקלידים ותוסף שום למזון העוזר בהגברת תאבון וניקוי מערכת העיכול.

בעת שינוע דגים וביצוע פעולות העלולות להכניס את הדגים לסטרס מומלץ להשתמש בתוסף סטרס גארד לשמירה וחיזוק השכבה הרירית הטבעית של הדג, אשר מהווה את אחד ממנגנוני ההגנה הראשונים שלו כנגד טפילים.

טיפ נוסף לשמירה על אוכלוסיית דגים בריאים מכל מחלה שהיא, הוא שימוש בקרנטינה על מנת לבודד דגים חדשים ולוודא שאיננו מכניסים מחלה חדשה אל האקווריום שלנו, כך נוכל להיות בבקרה שאנו מכניסים דגים בריאים ולא חולים אל האקווריום שלנו. כל הפרטים על קרנטינה והשימוש בה, כולל איך תוכלו לבנות כזו בעצמכם בקלות ניתן להשיג בלחיצה כאן.

מקווים שנתנו לכם מענה, לכל שאלה או בעיה ניתן לפנות אלינו ונלווה אתכם בצורה הכי טובה שניתן, זמינים עבורכם בטלפון שלנו 0504911175.

תגובות
כתוב תגובה סגור