את הכינוי שלו קל מאוד להבין מאיפה הוא קיבל, אבל מקורם של דגים אלה, סוגיהם, צורכיהם והתאמתם לאקווריום לרוב אינם ברורים להמון מגדלים. אנחנו כאן בכדי לעשות לכם סדר.
כאשר מדברים על דגים "מנקים" אנחנו מדברים על שתי משפחות עיקריות, הפלקוסטומוסים (בקיצור- פלקו) והאנציסטרוסים, אבל רגע- מה בכלל ההבדל?
פלקוסטומוס- צבעם הכללי הינו אפור-שחור-חום, עם מופעי אלבינו נפוצים. מגיעים אלינו מנהרות באיזור דרום אמריקה. דורשים אקווריום יחסית גדול ויכולים להגיע לגדלים של 50 ס"מ ומעלה, תלוי בגודל האקווריום, איכות המזון והדומיננטיות. מדובר בדגים טריטוריאלים היכולים להיות תוקפניים לפלקו אחרים באותו אקווריום, על כן יש לשלב מחסות ומקומות מסתור, ולהתאים את מספר הדגים לגודל האקווריום. מומלץ לפלקו בודד אקווריום של לפחות מטר.
הפלקו ידועים כאוכלי כל, הם ניזונים מאצות, חסרי חוליות ודגים מתים, ידועים בחיבתם לכרסם צמחייה ועל כן לא מומלצים לשילוב באקווריומי צמחייה. מיתוס גדול בנוגע לדגים אלו הוא שאינם צריכים אוכל והם ניזונים רק מהירוקת והשומן על דפנות האקווריום, המיתוס הזה הוא הסיבה העיקרית שדגים אלו מתים מהר באקווריום. את הפלקו יש להאכיל כפעמיים עד ארבע פעמים בשבוע עם טבליות ייעודיות לדגי פלקו המבוססות על תזונה בשרית וצמחית יחדיו ומכילות בעיקר חסרי חוליות, אצות, מינרלים וספירולינה.
לא ניתן לשלבם עם אקווריומי צמחייה כפי שאמרו, ניתן לשלבם עם רוב סוגי הדגים, אך יש להקפיד להתאים את גודל הפלקו לגודל האוכלוסייה הכללית באקווריום.
דורשים תנאי מחיה עם טווח טמפרטורה של בין 21-31 מעלות צלזיוס, קשיות מים של 5-20 dKH, וטווח חומציות של 6-8 pH. דקורציות מסתור יעזרו באיקלום בטוח מהיר ונוח.
אנציסטרוס- האנציסטרוסים הם הגרסה הרגועה יותר של המנקים. מדובר על דגים שמגיעים לגדלים של 10-14 ס"מ בד"כ, הזכרים מאופיינים במעין זיפים על הראש, מכאן שמם (קרס ביוונית). צבעם דומה לצבעי הפלקו ומופעי אלבינו וסופר רד די נפוצים. הם מגיעים אלינו מנחלים ונהרות באיזור דרום אמריקה.
זקוקים לאקווריומים של 60 ס"מ ומעלה לפחות, דג יחסית רגוע אך מעט טריטוריאלי ותוקפני כלפי בני מינו ועל כן דרוש לרווח כמה שניתן. תזונתם צמחונית ומבוססת אצות, למרות תזונתם המבוססת אצות אינם פוגעים בצמחי מים וניתן לשלבם באקווריומי צמחיה. כמובן שהמיתוס בנוגע למזון תקף גם כלפי דגי האנציסטרוס, אינם ניזונים רק משומן וירוקת ומומלץ להאכיל אותם בטבליות ייעודיות מבוססות על מזון צמחי מאצות, ספירולינה, תוספי תזונה וויטמינים.
מתאימים בעיקר לשילוב עם דגי להקות קטנים ובינוניים, וציקלידים אפריקאים או אמריקאים קטנים.
מעט רגישים לכן יש להכניסם לאקווריום מבוסס, דורשים טווח טמפרטורה של בין 21-31 מעלות צלזיוס, קשיות של 5-20 Dkh וחומציות מים של 6-8 pH. מומלץ לשלב איזורי מסתור לאיקלום מהיר ונוח.
מקווים שנתנו לכם מעט אור בסיסי על דגי ה"מנקים" הבסיסיים, במאמרים נוספים נסקור את אוכלוסיות ה- L המיוחדות, ואת כלל צוותי הניקיון של האקווריום הכוללים מיני דגי חתול, שוכני קרקעית וחסרי חוליות נוספים.
זמינים עבורכם לשאלות ובקשות בטלפון שלנו 050-491-1175, צוות ציקלידון.