אגם ויקטוריה הינו הגדול באגמים הגדולים של אפריקה, ואגם המים המתוקים השני בגודלו בעולם. ממוקם במזרח אפריקה ונוצר לפני כ-20 מיליון שנה. האגם ברובו רדוד עם עומק מירבי של כ 100 מטר בלבד ושטח של כ70 אלף קמ"ר, האגם חוצה שלוש מדינות: אוגנדה, טנזניה וקניה.
האגם התגלה בשנת 1858 על ידי חוקרים בריטים ונקרא על שמה של המלכה ויקטוריה.
עקב היותו מבודד ממקווי מים אחרים על ידי מפלים, ניתן למצוא עושר ביולוגי ומגוון צורות חיים עשיר מאוד הכולל עשרות סוגי רכיכות וסרטנים, שרימפסים, דגים ובהם ממשפחת הציקלידים, חלק גדול ממגוון בעלי חיים אלה הינם אנדמיים (ייחודיות למקום) אשר ניתן למצוא רק באגם ויקטוריה.
הזרימה באגם איטית מאוד, דבר המשפיע על רמות החמצן במים, נפח האגם כ 2800 ק"מ מעוקב של מים. הטמפרטורה באגם הינה בין 21-27 מעלות צלזיוס, עם pH של 7-9.
בניסיון להחיות את כלכלת המדינה ולפתור את משבר הרעב, הוכנס לאגם ויקטוריה דג מסוג נסיכת הנילוס, למרות התנגדויות חריפות של אקולוגיים ותנועות אקלים, המעשה הוביל לירידה חדה ולמשבר אקולוגי חריף באגם, פגיעה במיני טורפים טבעיים, עם צמצום רחב היקף והכחדה של עשרות מינים של ציקלידים ודגים קטנים נוספים שחיו באגם, ירידה בפרטים הבוגרים, ברבייה, ובפוריות הדגה באגם.
לאחר ניסיונות רבים ודיג יתר של נסיכת הנילוס, המצב מעט התאזן ומיני ציקלידים ודגים נוספים החלו להתאושש ובמצב טוב יותר כיום.
אסון אקולוגי נוסף בימת ויקטוריה היה הטמעת צמח היקינטון, שמקורו ביבשת אמריקה, אשר השתלט על פני השטח של האגם והטיל מעין מצע שחסם את אור השמש ומנע התפתחות של אצות, שיבש את שרשרת המזון התקינה ואת החיים כסדרם של תושבי האגם.
גם אסון זה צומצם משמעותית כאשר הוכנסה לאגם יקרונית היקינטון, שנחלה הצלחה בצמצום הדומיננטיות של צמח זה באגם.
אגם ויקטוריה הינו אגם רדוד, בעל צמחייה ועצים הגדלים גם בתוכו ומכיל כ3000 איים קטנים,
הוא מאכלס מיני ציקלידים רבים ומגוונים, רובם צמחוניים, הכלולים בהם סוגים שונים של פונדאמילות, הפלוכרומיסים, נאוכרומיסים, ליפוכרומיסים ועוד, אשר רובם דוגרי פה, וחלקם האחר מטילי מצע.
עקב היותו רדוד הציקלידים והדגים המקומיים במאבק מתמיד מול דגי נסיכת הנילוס, במיוחד הצעירים, על מקומות מסתור, טריטוריות ציד, מזון ורבייה. אחת ההנחות הינה שנסיכת הנילוס שולטת באגם כיוון שצעיריה זוכים על פני הציקלידים המקומיים בטריטוריות המובחרות.
כמו אגם המלאווי והטנגניקה, גם אגם ויקטוריה מהווה בית גידול חשוב למיני ציקלידים רבים, למרות שרובם פחות פופולאריים בקרב המגדלים ופחות שכיחים בחנויות.
האגם הינו מערכת אקולוגית עדינה ורגישה שעברה טלטלות רבות אך לאט בעזרה של התושבים ועזרה בינלאומית אט אט מתאושש וחוזר להתייצב. בתקווה לעתיד בו ישלטו בו המינים המקומיים וישוב הסדר והיפי הטבעי על כנו.
מבחר של ציקלידים מאגם ויקטוריה ניתן להשיג אצלנו, לבירור פרטים ורכישה אנא צרו קשר עם שירות הלקוחות שלנו בטלפון 050-491-1175.
Ⓒ מאמר זה נכתב על ידי נתנאל נחמני עבור "ציקלידון"